Full noord nederlandse

Details

Adres:
Pollselaan 5
Postcode:
9756 CJ
Plaats:
Glimmen
Regio:
Groningen
Telefoon:
050-4062004
E-mail:
secretariaat@nngcc.nl

Noord Nederlandse G&CC

n 1950 werd de vereniging de Noord-Nederlandse Golf & Country Club (NNG&CC) opgericht. De eerste jaren werd het golfspel beoefend op het "binnenterrein" van de Luchthaven Eelde. In 1952 kocht de vereniging landgoed "De Poll" te Glimmen van de heer W. Rost Onnes. Het landgoed, thans 60 hectare, grenst aan de oostzijde aan de natuurgebieden "Westerlanden" en "Besloten Venen'. De begrenzing aan de westzijde wordt gevormd door De Drentse Aa en de spoorlijn die in 1870 werd geopend. In 1871 werd het landgoed, inclusief het buitenhuis dat in 1816 was gebouwd, aangekocht door de heer J.B.R.F. graaf Dumonceau de Bergendal. Een gedeelte van dit buitenhuis doet nu nog dienst als machineboerderij en werkplaats.

Het landhuis dat in 1914 in opdracht van de toenmalige eigenaar van “De Poll”, de heer J.H. Geertsema Wzn. gebouwd werd, is sinds 1954 in gebruik als clubhuis van de NNG&CC. Het werd in 1991 uitgebouwd om een passende accommodatie te bieden voor een 18 holes golfbaan, zonder dat de intimiteit van het oorspronkelijke gebouw verloren ging.

Het ontwerp van de oorspronkelijke 9 holes golfbaan, door Sir Guy Campbell, maakte gebruik van de fraaie parkaanleg van het landgoed, waarvan vooral de rododendrons de NNG&CC nationale bekendheid geven. Deze 9 holes baan, aangelegd op 42 hectare van het landgoed, werd in 1954 geopend.

De renovatie van de bestaande holes en de uitbreiding naar 18 holes, nadat 13 hectare grond van de buren was aangekocht, werd ontworpen door Frank Pennink en in 1987 zodanig gerealiseerd dat de bestaande en de nieuwe holes harmonieus in elkaar overlopen en de structuur van het oude landgoed is doorgezet op het nieuw aangekochte terrein. Toen het mogelijk werd nog 3,3 hectare aangrenzend land over te nemen, werd door het ontwerp van Donald Steel de lay-out en het parcours in 1998 geoptimaliseerd. Het bewijs dat golfbaan en natuur goed met elkaar samen kunnen gaan is het feit dat het landgoed "De Poll" vanaf het begin, maar ook na de verschillende uitbreidingen, onder de natuurschoonwet van 1928 valt.

Bron: https://www.nngcc.nl/de-club