Eerlijkheid in regels kost 400.000 dollar

Mock
19-04-2010

Op de eerste extra hole van de Verizon Heritage gaf Brian Davis zichzelf twee strafslagen. En zo won niet hij, maar Jim Furyk afgelopen weekend op de Amerikaanse Tour. Golfers weten het al jaren: het feit dat je in deze sport vooral je eigen scheidsrechter bent, geeft je ook de plicht om eerlijk te zijn.   De legendarische Bobby Jones gaf zichzelf tijdens de play-off van het US Open 1925 twee strafslagen omdat zijn bal had bewogen. Niemand had het gezien en Jones had dus niets hoeven zeggen. Hij werd geprezen om zijn eerlijkheid, maar Jones, die met een slag verschil verloor, wuifde die complimenten weg: ‘You may as well praise a man for not robbing a bank.’   Bijna 85 jaar later bewees Brian Davis dat de spirit van Bobby Jones, die in 1930 de Grand Slam behaalde, nog springlevend is.   De 35-jarige Engelsman had op de eerste extra hole van de Verizon Heritage de bal links van de green in een drooggevallen deel van de inham van de oceaan had geslagen.   Hij raakte vervolgens in zijn backswing een stuk riet en wist meteen dat dit tegen de regels (13.4) was. Referee Slugger White bevestigde dit en dus kreeg Davis twee strafslagen. Jim Furyk kon daardoor de vijftiende zege op zijn erelijst bijschrijven.   Davis, die nog nooit heeft gewonnen in de VS, maar die wel twee keer de beste was op de Europese Tour, stond na 71 reguliere holes een slag achter op Furyk, die na een 69 op een totaal van -13 was uitgekomen. Hij birdiede de par-4 achttiende door een putt van vijf meter te holen, maar daarna sloeg het noodlot onverbiddelijk toe: voor de vierde keer werd Brian Davis tweede. Furyk won met zijn overwinning iets meer dan 1 miljoen dollar. Davies moest het doen met "slechts" ruim 6000.000 dollar.